TUNTEMATTOMAT NAAPURIMME

Teos oli esillä Revontulikeskuksessa Naapuruustalkoiden liiketilassa Rovaniemi -viikolla 9.9.-13.9.2020.

Taiteilija Miia Kettusen tutkivan otteen tuotos, Tuntemattomat naapurimme -teos vie luonnon ekosysteemiin kuuluvien aitotumallisten eliöiden eli limasienten (Myxomycota/Mycetozoa) maailmaan.

Tavallisesti pieniä ja huomaamattomia limasieniä on etsittävä luonnon eliöiden miniatyyrimaailmasta. Ne ovat kiehtovassa outoudessaan ja kauneudessaan vain yksi esimerkki lähellä meitä elävästä elämän kirjosta, josta harvoin olemme tietoisia. Ekosysteeminsä osana limasienet osallistuvat omaan tärkeään tehtäväänsä, jotta luonnon jatkuva uusiutuminen ja tasapaino olisivat mahdollista.


Tuntemattomat naapurimme -teos pyrkii luomaan luonnonympäristöön
kohdistuvalle hyväksyvälle katseelle ja luonnon kanssa tapahtuvalle
kommunikaatiolle välttämätöntä arvoista ja valta-asetelmista vapaata ihmettelyn tilaa. Keinotekoisen kasvuympäristön olosuhteet pyritään optimoimaan uutta limasienielämää varten sekä virittämään eliöille erilaisia väri- ja ainesosaimpulsseja. Installaation lisäksi teokseen kuuluu kuvatutkielma limasienistä, joka rakentuu visuaalisesti kuvitteelliseen hyönteisen silmärakenteeseen pohjautuen.

Tuntemattomat naapurimme -teeman äärelle johdattavina asiantuntijoina ovat toimineet hyönteistutkija Jukka Salmela ja sienitutkija Tapio Kekki.

Lisätietoa/kuvia kotisivulla miiakettunen.com