ISHTARIN PORTTI

avataan tiistaina 8.9 kaupungin uimarannalla klo 16 alkaen

Aikanaan muinaisen Mesopotamian alueelle rakennettu Ishtarin portti avaa huikean persperktiivin menneisyyteen.

Länsimaisen sivistyksen juuret ovat kaupungistumisprosessissa, joka sai alkunsa Lähi-idässä 4000-luvulla eKr. Ensimmäiset sadantuhannen asukkaan suurkaupungit syntyivät Etelä-Mesopotamiassa ja niiden mukana kirjoitustaito, runous, kielitiede, matematiikka, musiikin teoria, metallurgia, rahatalous, monikerroksinen yhteiskunta, lainsäädäntö ja organisoitu uskonto.

Länsimainen kulttuuri ei näin ollen syntynyt Ateenan toreilla, vaan se on monien kansojen ja lukemattomien yksilöiden luomus, kuin valtava virran vuo, joka on kasvanut lukemattomista lähteistä, puroista ja sivujoista.

Unesco valitsi v. 2019 Babylonin kaupungin rauniot maailmanperintölistalle – mukana Ishtarin portti. Babylonian kuningas Nebukadnessar rakennutti portin rakkaudenosoituksena vaimolleen ja portti sai nimensä rakkaudenjumalatar Ishtarin mukaan. Portista on löytyneiden osien perusteella rakennettu rekonstruktio Berliinin Pergamon museoon.

Kun irakilaiset Al-Fateh Ali Mousa ja Saba Majid saivat turvapaikkapäätöksen pari vuotta sitten, he halusivat antaa vastalahjana Suomelle jotakin omasta kulttuuristaan. Niin he päätyivät Ishtarin portin pienoismallin rakentamiseen – rakkaudenosoituksena suomalaisille. Tämän eleen ympärille alkoi rakentua naapuruus- ja rakkaustalkoot.

Naapuruus- ja rakkaustalkoot lähestyy kaupunkia kaikkien sen asujien yhteisenä kotina. Mistä syntyy kulttuuria, historiaa ja kanssaihmisiä kunnioittava asenne? Tule Ishtarin portille kokemaan pala meidän kaikkien yhteistä historiaa.

Suunnittelu ja toteutus: Al-Fateh Ali Mousa Abdullah / Saba Majidin asiantuntevalla avustuksella

Ishtarin portin rakentamista ovat tukeneet Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelut, Mikko Sirviö /Hotelli Metsähirvas sekä Juhani Heiskanen / koulutuskeskus REDU

Naapuruus- ja rakkaustalkoita tukee SKRn maakuntarahasto, Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelut sekä Lapin Yliopiston ja Euroopan komission hanke AMASS Acting on the Margin: Arts as Social Sculpture